Energie besparen? 10 tips!

Vandaag wuiven we officieel de zomer uit. De herfst is in het land, en dat betekent dat de temperaturen dalen, het vroeger donker wordt, maar ook dat we het binnen weer lekker gezellig maken.

Maar hoe houd je je energierekening beter onder controle? Wij selecteerden 10 slimme tips waarmee je makkelijk en zonder al te grote investeringen energie kan besparen!

Btw-verlaging op zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers: kom jij in aanmerking?

Recent keurde de federale overheid het Koninklijk Besluit goed dat de btw-verlaging voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers naar 6% vastlegt.

Deze maatregel past in een breder energieakkoord dat gezinnen en alleenstaanden financieel wil ondersteunen om hun woning energiezuiniger te maken. Uiteraard zijn hier voorwaarden aan verbonden. Maar welke precies?

En kom jij, als nieuwbouwer, ook in aanmerking voor deze btw-verlaging?

BEN-bouwen: onze EPB-expert zet de belangrijkste voordelen op een rijtje

Verelst Woningbouw bouwt al vele jaren Bijna EnergieNeutraal (BEN), waardoor talloze klanten al van de voordelen van zogenaamde BEN-woningen genieten. Sinds 2021 is BEN-bouwen verplicht in heel Europa.

Dat wil zeggen dat elke woning die we vandaag bouwen weinig energie verbruikt en de nodige energie haalt uit hernieuwbare bronnen.

Maar wat betekent dat concreet voor jouw project? Welke voordelen biedt een BEN-woning voor jou? Onze EPB-expert, Yannick Van Gestel, somt de belangrijkste op.

Bijna EnergieNeutraal bouwen = BEN bouwen

BEN-bouwen… je hebt de term ongetwijfeld al eens horen vallen. Maar wat wordt er juist mee bedoeld?  Zie je door het bos de bomen niet meer in de wirwar aan begrippen en energievoorschriften?

We maken jou met plezier wegwijs!

Bij Verelst Woningbouw bouwen we immers al meerdere jaren BEN, en meer dan BEN-woningen voor onze klanten. 

e-peil E16: Verelst bouwt bijzonder energiezuinige woning

Verelst woningbouw is trots te mogen melden dat wij voor één van onze klanten een woning hebben gebouwd dat een
E-peil haalt van E16 dankzij de installatie van zonnepanelen, blowerdoormeting en een warmtepomp !

Familie Wouters trots op hun BEN-woning.

Een van onze eerste ervaringen met BEN was de woning Wouters in Ranst een tweetal jaar geleden. Het gezin Wouters kwam bij ons met een heel bewuste vraag: ze wilden een nieuwe woning met een lage gebruikskost, die bovendien onafhankelijk zou zijn van de almaar stijgende energieprijzen. Het logische antwoord was een doordachte combinatie van technieken met een zo gunstig mogelijk eindverbruik – een BEN-woning dus, al was BEN op dat moment nog niet gedefinieerd. De familie Wouters bouwde zo een BEN-woning ‘avant la lettre’.
Een goed begin…

Verelst is BEN voorloper!

BEN staat voor bijna-energieneutraal. Vanaf 2021 wordt bouwen volgens de BEN-principes de nieuwe standaard in Vlaanderen en Europa. Bij Verelst zijn we ervan overtuigd dat energiezuinig bouwen de toekomst is en zijn we nu al klaar voor BEN. Daarom zijn we vanaf nu BEN-voorloper. Zo engageren we ons, samen met een hele groep andere bouwprofessionals, om (ver)bouwers met raad en daad bij te staan in hun BEN-project.

Investeren in een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen?

Je wilt met volle overtuiging investeren in hernieuwbare energie en je woning en het sanitair water zo natuurlijk mogelijk verwarmen. Met zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp ligt de keuze niet zo eenvoudig.