Bouw- en renovatiepremies anno 2018

Wie bij het (ver)bouwen van een woning extra inspanningen levert om een energiezuinig resultaat te bekomen, kan daarvoor worden beloond. De Vlaamse overheid voorziet immers fikse premies en andere steunmaatregelen. Daarnaast bestaan er ook tussenkomsten van provincies, gemeenten en netbeheerders.

Premies voor nieuwbouw 

Ben je van plan om een woning te bouwen, dan kan je genieten van extra voordeel wanneer je kiest voor een energiezuinige nieuwbouw. 

 

Korting onroerende voorheffing

Wie een energiezuinige woning bouwt, krijgt korting op de onroerende voorheffing. De vermindering hangt af van het S-peil en is combineerbaar met andere verminderingen, zoals deze voor kinderen ten laste, gehandicapte personen of bescheiden woning. Je moet zelf niks ondernemen, want de korting wordt automatisch in je aanslagbiljet verrekend.

Haal je een E-peil van 30, dan krijg je gedurende vijf jaar een korting tot 50% op de onroerende voorheffing. Wie toekomstgericht is ingesteld en naar een E-peil van 20 streeft, kan gedurende tien jaar van 100% korting genieten. Bijna Energie Neutraal (BEN) bouwen is dus de boodschap! Dat kost je trouwens niet zoveel meer: het surplus bedraagt amper 4 tot 6%. Tenminste, als je van meet af aan duidelijk voor een BEN-traject kiest.

Ook voor ‘ingrijpende energetische renovaties’ is er een verlaging van de onroerende voorheffing. Voorwaarde voor een ingrijpende energetische renovatie is dat de technische installaties volledig worden vervangen en minstens 75% van de buitenschil wordt (na)geïsoleerd. Wie aan het einde van de rit een E-peil van maximaal 90 bereikt, geniet vijf jaar lang 50% korting. Zakt het E-peil naar 60, dan ben je gedurende vijf jaar helemaal geen onroerende voorheffing meer verschuldigd.

 

Premies voor verbouwingen

Heb je verbouw- of renovatieplannen, dan kom je misschien in aanmerking voor een of meerdere van onderstaande premies of financiële voordelen. 

 

Premies voor een warmtepomp en zonneboiler bij renovaties

Een warmtepomp en/of zonneboiler zijn zeker het overwegen waard. Heel wat gemeentes en zelfs de provincie geven een premie voor deze investering. Voor bestaande woningen en woningen met een bouwaanvraag van voor 1 januari 2014 voorziet de distributienetbeheerder eveneens steun, maar dan moeten de systemen wel door een aannemer worden geïnstalleerd. Voor zonneboilers spreken we over 550 euro/m² met een maximum van 2.750 euro en maximum 40% van de factuur.

Belangrijk om te weten is dat deze steun in 2019 aanzienlijk lager wordt. De premies voor de warmtepompen zijn afhankelijk van het type installatie en variëren van 300 tot 4.000 euro met een maximum van 40% van het factuurbedrag.

 

Energiepremies bij renovaties

De Vlaamse overheid kent al jaren energiepremies toe aan gezinnen die hun woning of appartement energetisch renoveren. In 2018 verandert er op dit vlak weinig. Enkel de premie voor het na-isoleren van een spouwmuur daalt van 6 naar 5 euro per m². Om in aanmerking te komen, dienen deze werken door een aannemer conform de kwaliteitseisen STS 71-1 te worden uitgevoerd.

Voor dakisolatie geplaatst door een aannemer krijg je nog altijd 6 euro/m² en 3 euro/m² als je het zelf doet. Let wel: de R-waarde van deze isolatie moet minstens 4,5 m²K/W bedragen. Hou er rekening mee dat deze premie volgend jaar wel daalt naar respectievelijk 4 en 2 euro/m².

Voor de na-isolatie van een buitenmuur aan de buitenzijde geniet je een tegemoetkoming van 15 euro/m² indien de R-waarde van de isolatie minstens 3,0 m² K/W bedraagt en de werken door een aannemer worden uitgevoerd.

Vloerisolatie of isolatie van het plafond van een kelder wordt met 6 euro/m² beloond als de R-waarde minstens 2,0 m² K/W bedraagt.

Tot slot krijg je voor nieuwe beglazing 10 euro/m2 voor glas met een U-waarde van maximaal 1,1 W/m²K. Al deze premies kan je aanvragen bij je distributienetbeheerder.

 

Renovatiepremie

Bovenop de individuele premies van de distributienetbeheerder kan je bij totaalrenovaties nog een totaalrenovatiebonus krijgen. Daarvoor moet je binnen de vijf jaar investeren in drie of meer van de volgende zeven energiebesparende ingrepen:

  • dak- of zolderisolatie (minstens 30 m²),
  • muurisolatie aan de buiten- of binnenkant of via de spouw (minstens 30 m²),
  • kelderisolatie of vloerisolatie op volle grond (minstens 30 m2),
  • nieuwe beglazing (minstens 5 m²),
  • een zonneboiler,
  • een warmtepomp
  • en een ventilatiesysteem.

Voer je drie ingrepen door, dan mag je op een tegemoetkoming van 1.250 euro rekenen. Eén bijkomende maatregel levert je 500 euro extra op. Voor een vijfde, zesde of zevende ingreep ontvang je telkens een bijkomende steun van 1.000 euro. Let wel: deze tarieven gelden enkel voor huizen; voor de renovatie van appartementen worden de bedragen gehalveerd.

 

Woonfiscaliteit

Leningen voor de aankoop, bouw of verbouwing van een woning kunnen vanaf 1 januari 2016 in het Vlaamse Gewest nog maar van één belastingvermindering genieten: de geïntegreerde woonbonus. De gewestelijke belastingvermindering, langetermijnsparen en de gewone vermindering voor interesten zijn dus definitief verdwenen.

Positief is wel dat je voor elke eigen woning van de geïntegreerde woonbonus kan genieten. Hoeveel belastingvoordeel je krijgt, is echter afhankelijk van het aantal onroerende goederen dat je bezit. Wie al eigenaar is van een onroerend goed kan enkel aanspraak maken op het basisbedrag van 1.520 euro. Gaat het om de enige woning, dan kan dat basisbedrag met 760 euro worden verhoogd (+ 80 euro voor wie drie kinderen ten laste heeft) gedurende de eerste tien jaar, en dit zolang het de enige woning blijft.

 

Meer uitgebreid informatie kan je vinden op: https://www.belgium.be/nl/huisvesting/bouwen_en_verbouwen/premies

 

 

Delen: