Grootste pijnpunten bij een renovatie

Een woning koop je niet in een mum van tijd. Je hebt ogen te kort om de woning grondig te screenen. Check daarom zeker de grootste pijnpunten van de woning: het dak, de stabiliteit, het buitenschrijnwerk, de technieken en de isolatie.

Check dakgebinte en onderdak
Het dak beschermt het hele huis. Daarom is het ook zo belangrijk dat het dak stabiel is. Bekijk het dak volledig langs de buitenkant. Vormt de nok nog een mooie horizontale lijn of buigt die door? Ook binnen kunnen er doorbuigende balken zijn. Daar zal een versterking of een vervanging nodig zijn. Ook van belang is het onderdak, als dat er al is.
Bekijk ook of de dakpannen nog recht liggen en of er geen scheuren in de dakgoot zitten.

Check beglazing en profielen van buitenschrijnwerk
Ga na of de ramen enkelvoudige of dubbele beglazing hebben. Woningen die nog beschikken over enkel glas hebben vaak erg hoge energiekosten. Dubbel glas of liefst superisolerende beglazing is tegenwoordig een must. Tot het buitenschrijnwerk behoren ook de dakvensters en koepels.
Controleer bij houten profielen of het hout nog gaaf is en of er geen houtworm in het hout zit. Als het hout nog in goede staat is, hoef je alleen het glas te vervangen. Aluminium of metalen profielen van de eerste generatie vervang je het best door nieuwe thermisch onderbroken profielen.

Check de installaties van alle technieken
Bij een oud huis zijn alle ingebouwde leidingen aan vervanging toe. Bekijk zeker hoe het met de installatie van elektriciteit, sanitair en verwarming gesteld is. Zijn ze nog bruikbaar of moeten ze vervangen worden? Voor de elektriciteit check je de meter, de bekabeling, de schakelaars en het aantal stopcontacten. Vergeet ook niet het attest van de controle te bekijken.  Qua verwarming check je of de aanwezige radiatoren geen last hebben van roest en lekken. Belangrijk is de ouderdom van de cv-ketel. Een ketel die meer dan 15 jaar oud is of onvoldoende vermogen heeft, moet je vervangen. En als je de oude cv-ketel toch moet vervangen, denk je maar beter eerst grondig na over milieuvriendelijke verwarmingstechnieken, zoals een warmtepomp of een lagetemperatuurketel.

Check de stabiliteit
Barsten in de gevel kunnen relatief onschuldig zijn, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van onoordeelkundige verbouwingen of belangrijke gebreken, zoals zettingen in de ondergrond of een slechte dakconstructie die de muren naar buiten duwt. Wat is de dikte van de buitenmuren? Massieve muren van minder dan 30 cm die niet zijn gecementeerd of bepleisterd, laten namelijk vocht door.

Check de vloer en de buitengevel voor isolatie
Een bestaande woning volledig met isolatie omhullen, dikt ook het kostenplaatje verder aan. Een dak isoleren is de eerste zorg. Dit vormt op zich ook geen probleem. Vloeren zijn al iets minder gemakkelijk om te isoleren. Bekijk of je de bestaande vloer zonder risico op verminderde stabiliteit kunt wegnemen. Als de woning dateert uit de jaren ’50 of vroeger, is de kans heel groot dat tegels op zand liggen. In dat geval zorg je best voor een volledig nieuwe vloeropbouw. De gevel is meestal het laatst aan de beurt om te isoleren. Een spouwmuur opvullen verdient de voorkeur boven op de buitengevel isoleren. Een spouwmuur herken je aan de openingen in het voegwerk. Ook hier moet je eerst naar de staat van de gevel kijken. Zonder goede buitengevel is het niet mogelijk de spouw op te vullen. Bij een volle muur – vaak een muur van 24 cm of dikker –  is het aan te raden langs de buitengevel te isoleren.

Tip
Laat je bijstaan door een renovatiespecialist, zeker bij grote renovatiewerken. Wil je een oud huis kopen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Schakel dan een sleutel-op-de-deurbedrijf in dat expertise heeft voor alle pijnpunten in een woning en deze ook effectief aanpakt. Verelst renovatie heeft de renovatiescan ontwikkeld, die je onmiddellijk een duidelijk beeld geeft van de uit te voeren werken en het daarbij behorende budget.

Delen: