Hoe lang duurt het voor je energiebesparende investeringen terugverdiend hebt?

Energie besparen heeft alleen maar voordelen! Je geeft minder uit én het is goed voor het milieu. Energiebesparende maatregelen blijven een flinke investering waarvan je op termijn graag de vruchten wil plukken. Hoe lang die termijn precies is en hoeveel je precies gaat besparen, kom je te weten als je de terugverdientijd van je investering berekent.

Wat is de terugverdientijd?

Wat is dat eigenlijk, de terugverdientijd? Simpel gezegd: de tijd die nodig is om de investering in je installatie terug te verdienen door je besparing op je energiekosten. Pas na deze terugverdientijd begint de installatie dus echt winst op te leveren. Met andere woorden: hoe korter de terugverdientijd, hoe beter!

Uitgaven versus besparingen

Enerzijds doe je dus uitgaven. Die zijn gelijk aan de totale investering min de eventuele subsidies die je voor de werken hebt ontvangen. Anderzijds bespaar je: namelijk het geld dat je niet langer uitgeeft aan gas, elektriciteit of stookolie. Ook eventuele belastingvoordelen, groenestroomcertificaten,… staan aan deze zijde van de balans.

Voorbeeld

Stel dat je een zonneboiler installeert. De totale kostprijs (inclusief btw en plaatsing) bedraagt 4.500 euro. Met een subsidie van de netbeheerder voor 50 procent van dat bedrag en een gemeentelijke subsidie van 250 euro komt de werkelijke kostprijs neer op 4.500-2.250-250=2.000 euro. Vroeger verwarmde je het water met aardgas, maar met de zonneboiler verbruik je jaarlijks 250 m³ gas minder. Met een prijs van 0,65 euro per m³ gas, bespaar je zo jaarlijks 250×0,65=162,50 euro.

Om de terugverdientijd te kennen, deel je vervolgens de werkelijke investeringskost door de jaarlijkse besparing: 2000:162,50 euro/jaar =12,3 jaar. Dit geldt bij een vaste energieprijs. Als de energieprijzen blijven stijgen, wordt deze periode korter, en omgekeerd.

Extra factoren

Dit is een eenvoudig voorbeeld, maar zoals altijd is de werkelijkheid iets ingewikkelder. Ze hangt immers af van verschillende factoren, die niet altijd gemakkelijk te becijferen zijn.

Om het voorbeeld van de zonneboiler verder te bekijken: voor je de besparing, en dus de terugverdientijd, kunt berekenen, moet je weten hoeveel warm water je verbruikt (en dat hangt af van de samenstelling en de gewoontes van je gezin) en wat de jaarlijkse opbrengst is van je zonnepanelen (die hangt af van de oppervlakte en oriëntatie ervan). Bovendien moet je een schatting maken van de evolutie van de energieprijzen. Je ziet, niet zo simpel voor een leek.

Doe beroep op rekenhulp

Daarom heeft het Vlaams Energieagentschap een rekenmodule ontwikkeld voor enkele energiebesparende maatregelen. Die helpt je om zelf een schatting van de kosten en de besparing te maken aan de hand van een aantal gegevens. Iedereen kan er gratis gebruik van maken op www.energiesparen.be/energiewinst.

Nadat je je gegevens hebt ingevuld, geeft de module aan hoeveel je met de gekozen ingreep kan uitsparen gedurende twintig jaar. Op de website vind je ook een lijst van subsidies waarvoor je in aanmerking komt. Ten slotte helpt de module ook de “uitgaven”-zijde van je balans wat lichter te maken. Kortom, dubbel voordeel!

Delen: