Lofts en industriële stijl

Sinds het begin van deze eeuw zijn lofts een echte hype geworden in België. Oorspronkelijk waren het vooral appartementen in verbouwde industriële panden, maar al snel werden ze zo populair dat er ondertussen volledig nieuwe lofts gebouwd worden. Waar je ze ook vindt, of ze nu oud zijn of nieuw, alle lofts hebben twee dingen gemeen: veel licht en veel ruimte – precies wat je nodig hebt om je creativiteit de vrije loop te laten in je interieur.

Industrieel verleden
Lofts zijn ontstaan in de VS, in voormalige industriële stadsdelen. Die buurten waren verloederd en onveilig – tot iemand op het idee kwam om de bestaande gebouwen om te vormen tot woongelegenheid voor welgestelde burgers en ze zo te gebruiken als motor voor de heropleving van de buurt. En het werkte: de ruime appartementen, vaak met hoge plafonds en grote raampartijen, waren snel geliefd. Met de eerste bewoners verschenen ook bars en winkels, en op korte tijd veranderden deze stadskankers in levendige, bruisende wijken. Bij ons is het concept met even veel succes toegepast: geen enkele loft blijft lang zonder eigenaar. Zo’n appartement is immers een droom voor wie houdt van de 19de-eeuwse industriële charme.

Industrieel gebouw, industriële look
Industriële interieurinrichting en lofts zijn een ideale combinatie. De constructie en de architectuur van de loft zijn immers vaak in wezen industrieel.  Bovendien reikt het gebouw zelf je daardoor meestal al een aantal elementen aan, die je als blikvanger in je interieur kan gebruiken. Ook in een nieuwe woning kan je opzettelijk bepaalde elementen onafgewerkt laten of voor ruwer ogende materialen kiezen om deze look te bereiken. Dat kan zelfs een mooie besparing opleveren!

De gemene deler in alle industriële interieurs is de ruwe, onafgewerkte look en de getemperde kleuren. Een loft is ook één grote ruimte, waar al je spullen te kijk staan. Dat eiken dressoir van oma in een hoekje wegmoffelen, is dus geen optie! Kies in plaats daarvan voor enkele mooie, vrijstaande stukken die in de open ruimte goed tot hun recht komen. Speel wat het gebouw je geeft maximaal uit en bouw de rest van je inrichting daarrond op. Zo krijg je een totaallook zonder valse noten.

Eén naam, vele stijlen
Heb je bijvoorbeeld een muur in onbehandeld metselwerk, dan kan je volop de kaart trekken van de textuur. Speel naar hartenlust met de contrasten tussen mat en gepolijst, ruw en glad, blank en geverfd. Een goed geplaatste spot of sfeerlamp kan een ruwe textuur bovendien extra in de verf zetten. Denk qua materialen ook aan beton of verweerd metaal. Of wat dacht je van die antieke geëmailleerde tegeltjes voor de keukenwand? Wordt het je toch allemaal wat te bonkig of te kil, dan kunnen hout en textiel (zoals gordijnen en kussens) in warme kleuren voor een zachtere toets zorgen.

Ook industriële elementen, zoals gemouleerde gietijzeren kolommen, vormen een dankbaar vertrekpunt. Vul ze aan met industriële staan- of hanglampen en vintage meubelstukken. Als je graag tweedehandswinkels en rommelmarkten afschuimt, is dit een kolfje naar je hand.

Het is natuurlijk mogelijk dat je niet echt een ‘handvat’ hebt waaraan je je interieurverhaal kan ophangen. Of misschien is een minimalistische inrichting eerder je ding. Hierbij vormen een lichtgrijze gepolijste betonvloer en witgeverfde muren de ideale achtergrond voor enkele sterke kleuraccenten of uitzonderlijke meubelstukken.

De mogelijkheden zijn oneindig om je interieur helemaal af te stemmen op jouw smaak en de elementen die je woning je aanreikt. We kunnen je dus enkel aanraden: kijk om je heen, doe inspiratie op en leef je uit in je interieur!

Delen: