Meegroeiwoning: toekomstgericht bouwen voor levenslang wonen

Een eigen woning waar je de rest van je dagen kan doorbrengen, is vaak de belangrijkste investering in een mensenleven. Alleen zien we bij het ontwerp van onze droomwoning vaak, vreemd genoeg, dit langetermijnperspectief over het hoofd. Onze behoeften veranderen doorheen de verschillende levensfasen en dus ook de functionaliteit van onze woning. Een meegroeiwoning biedt hier de oplossing. Want door bij het bouwen van de nieuwbouw rekening te houden met en aantal slimme elementen, zorgen we ervoor dat de woning makkelijk en goedkoper kan aangepast worden naar de nieuwe behoeften.

Wat is een meegroeiwoning?

“Meegroeiwoningen zijn flexibele woningen die mee kunnen evolueren met de behoeften en de veranderende leefomstandigheden van de bewoners.” Aanpasbaarheid en flexibiliteit staan bij deze toekomstgerichte woningen centraal.

Een aanpasbare woning vertrekt van een aanpasbare structuur, die toelaat om later veranderingen uit te voeren met een minimum aan inspanning. Dit kan alleen wanneer er van bij de planningsfase rekening mee gehouden wordt.

Een flexibele woning staat voor optimaal en slim (multifunctioneel) ruimtegebruik. Zo kan een ruimte later makkelijk een andere functie krijgen: een kinderkamer kan hobbykamer worden of een toilet met vestiaire kan veranderen in een gelijkvloerse badkamer.

Het bouwen van een woning vergt een hele investering. Ja kan er dan ook maar beter voor zorgen dat deze levenslang meegaat. 

 

5 aandachtspunten om rekening mee te houden bij het bouwen van een meegroeiwoning 

1. Zorg voor een vlotte toegankelijkheid 

De vlotte toegankelijkheid van een woning start bij het ontwerp van de woning. Denk na over de opdeling.

Hou van in het begin rekening met (potentiële) toegangen en zorg ervoor dat ruimten makkelijk kunnen worden aangepast (vergroot of verkleind) of omgebouwd naar een nieuwe functie. Zo kan je op termijn de slaap- en badkamer verhuizen naar de gelijkvloers of kan je van de bovenverdieping een zelfstandig appartement maken. Handig wanneer de kids het huis uit zijn en je die ruimte niet meer nodig hebt.

Vermijd ook niveauverschillen en hoge drempels bij de toegangen tot de woning en tussen de verschillende vertrekken binnen zodanig dat je niet hoeft te verhuizen moest je op een dag in een rolstoel belanden. 

 

2. Zorg voor een toekomstgerichte technische installatie

Ook de technische installatie is best aangepast naar later toe. Met een goede technische installatie help je iedere bewoner vooruit. 

Plaats stopcontacten op comfortabele hoogte tussen 90 en 120 cm en gebruik automatische verlichting of zelfs een SMART Living systeem.

Ook wachtleidingen voor de aanvoer van water en de afvoer van het afvalwater zijn zinvol wanneer je later bijvoorbeeld een berging wil ombouwen tot badkamer. Dat bespaart je heel wat kap- en breekwerk.

 

3. Zorg voor een brede en praktische trap

De trap is de gevaarlijkste zone in een woning. Zorg voor een goede, liefst ook rechte trap, waar later gemakkelijk een stoeltjeslift aan gemonteerd kan worden. Bespaar niet op trapruimte. Let erop dat je voldoende breedte hebt om de trap te gebruiken: de ideale trap meet 90 cm tussen de leuningen.

 

4. Zorg voor een veilige badkamer 

Eveneens onderschatte ruimtes qua comfort en veiligheid zijn de badkamer en het toilet.

Zorg voor een voldoende ruim toilet. Dat is handig voor kleine kinderen die hulp nodig hebben bij het toiletgebruik, maar ook voor een mindervalide gebruiker.

Ook de badkamer zelf moet groot genoeg zijn, zodat je plaats hebt om te zitten en zodat je er ook met een rolstoel binnen kan.

Als je tot slot moet kiezen tussen een bad of een douche, verdient een douche de voorkeur. Een ruime inloopdouche kan handiger zijn dan een bad.

 

5. Zorg voor een ergonomische keuken

Voor elke keukengebruiker is comfort van belang. Maar voor meegroeiwonen is de gebruiksvriendelijkheid in de keuken van tel.

Beperk de loopafstand tussen de verschillende werkvlakken voor koken, voorbereiding en spoelen. Plaats de werkbladen op een ergonomisch werkbare hoogte en kies voor laden in plaats van legvlakken in de kasten. De inhoud van de kasten, ook die helemaal achterin, is zo altijd bereikbaar.

 

Door rekening te houden met bovenstaande aandachtspunten en te kiezen voor toekomstgericht bouwen maken we levenslang wonen in jouw droomhuis mogelijk. Heb je nog vragen of interesse in onze meegroeiwoningen? Contacteer ons dan vrijblijvend. Onze bouwadviseurs helpen jou graag verder! 

 

 

Delen: