Renovatiepremies 2017 en Bouwpremies 2017: Wat verandert er?

Heb je bouw- of renovatieplannen? Dan ben je vast benieuwd naar de bouw- en verbouwingspremie in 2017. Wat is er nu eigenlijk allemaal veranderd? Hier ontdek je het allemaal!

Aangepaste renovatiepremies 2017

We starten bij je ramen: voortaan kan je enkel nog renovatiepremies 2017 voor glasisolatie krijgen als je superisolerend glas plaatst met een U-waarde van maximum 1,1.

En je dak? De Vlaamse renovatiepremie voor dakisolatie en zoldervloerisolatie wordt grondig vereenvoudigd. Zo verdwijnt het onderscheid in de dikte van isolatie. Wil je nog in aanmerking komen voor een premie, dan heb je een R-waarde van minstens 4,5 m² K/W nodig. Isoleer je zelf, dan bedraagt de premie voortaan nog 3 euro per m². Laat je het doen door een aannemer, dan bedraagt de premie 6 euro per m².

Ook de premies voor zonneboilers duikelen omlaag (nog maximaal 40% ondersteuning per installatie), net als de premies voor spouwmuurisolatie (vanaf 2018 nog 5 euro per m²).

De e-peilpremie verdwijnt zelfs helemaal vanaf 1 januari 2017. De e-peilpremie was een nieuwbouwpremie die je tot 2016 van de netbeheerder ontving als je een e-peil, of energieprestatiepeil, behaalde dat veel lager was dan de wettelijke norm.

Toch is er ook goed nieuws: de verbeteringspremie voor warmtepompen gaat namelijk omhoog in 2017!

Nieuw ook vanaf 2017 is de premie voor isolatie van je buitenmuren langs de binnenkant. Plaatst een aannemer nieuwe isolatie met een warmteweerstand van minimaal 2 m²K/W aan de binnenkant van je buitenmuren, dan krijg je een premie van 15 euro per m².

Combipremie vervangen door totaalrenovatiebonus

De populaire combipremie, waarbij je extra bespaarde als je muurisolatie combineerde met nieuwe ramen, verdwijnt voorgoed in 2017. Ze wordt vervangen door de totaalrenovatiebonus. Die biedt je bovenop de individuele premies een maximale extra premie van 4.750 euro.

Wil je zo’n totaalrenovatiebonus in de wacht slepen? Dan moet je binnen de vijf jaar minstens drie van de volgende renovaties of installaties uitvoeren:

  • Dak
  • Beglazing
  • Muur
  • Vloer
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Ventilatie

Combineer je drie van deze renovaties of installaties, dan ontvang je een bonus van 1.250 euro. Kan je ze alle zeven combineren, dan mag je rekenen op een maximale extra premie van 4.750 euro.

Combineren is winstgevend

Toegegeven, er is heel wat veranderd. Wat moet je hier volgens ons vooral uit onthouden? Heel eenvoudig: hoe meer energetische renovaties of installaties je combineert, hoe meer voordeel je binnenstrijkt! Als expert in totaalrenovaties en nieuwbouwwoningen op maat met een sterke focus op BEN (bijna energieneutraal bouwen), staan we jou hier graag in bij. Aarzel dan ook niet ons te contacteren!

Delen: