Wat zijn de interessantste energiebesparende renovaties?

Van de ongeveer 4,4 miljoen Belgische gebouwen dateert drie kwart van vóór 1981. Met andere woorden: meer dan drie miljoen gebouwen voldoen niet aan de hedendaagse normen van comfort en energieverbruik. Daartegenover staat dat ongeveer de helft van de huiseigenaars de investering in een energiebesparende renovatie de moeite waard vindt – als je dit leest, ben jij daar waarschijnlijk één van. Maar in een oud huis zijn er heel wat punten die je kan verbeteren. Waar begin je dan? Het Vlaams Energie Agentschap becijferde het een en ander en kwam uit op de volgende top 5.

Dakisolatie
Het grootste deel van de warme lucht ontsnapt uit onze woning via het dak – logisch, want warmte stijgt. Hier valt dus de grootste energiebesparing te halen. Volgens een berekening van EPC-invest op een hypothetische modelwoning kan het plaatsen van dakisolatie de EPC-waarde van een woning (die een maat is voor het jaarlijks energieverbruik) zelfs tot 52% doen dalen. Het resultaat dat je met jouw verbouwing haalt, hangt natuurlijk af van de specifieke situatie, maar deze cijfers geven toch een grootte-orde weer en laten toe om de impact van de verschillende ingrepen met elkaar te vergelijken.
 
Als je kiest voor dakisolatie, zijn er nog verschillende mogelijkheden: wil je de zolder renoveren tot leefruimte, dan isoleer je het hele dakvlak. Is het eerder een stockageruimte, dan isoleer je best de zoldervloer, zodat het te verwarmen volume in je woning zo klein mogelijk blijft. En een plat dak isoleer je aan de buitenzijde, zodat koudebruggen zoveel mogelijk weggewerkt kunnen worden.

(Extra) vloerisolatie
Vooral wanneer onze leefruimte boven een kelder of garage ligt, kan vloerisolatie het thermisch comfort behoorlijk verbeteren. Vloerisolatie is echter minder eenvoudig uit te voeren dan andere ingrepen, zoals dakisolatie.

Superisolerende beglazing
De U-waarde, die weergeeft hoeveel warmte een bouwelement doorlaat, is 2,9 W/m²K voor ‘gewoon’ dubbel glas. Bij hoogrendementsglas is die waarde teruggebracht tot 1,0 W/m²K, wat dus betekent dat HR-glas drie keer zo goed isoleert als het dubbel glas dat in de jaren ’80 en ’90 gangbaar was. Ook de warmtetransmissie van het schrijnwerk kan sterk verschillen naargelang de opbouw en het materiaal. Een vernieuwing van de ramen kan dus ook een mooie besparing opleveren: in de eerder vermelde studie daalde het EPC-resultaat van de modelwoning met 24%.

Nieuwe verwarmingsketel
Verwarmingsketels ouder dan twintig jaar halen een rendement van slechts 88%. De nieuwste generatie condensatieketels haalt daarentegen rendementen tot 109%. Dat is mogelijk, omdat een condensatieketel de warmte in de waterdamp recupereert en opnieuw gebruikt voor de verwarming. Om eenzelfde binnentemperatuur te bekomen, heb je dus veel minder energie nodig. Als je nog verder wil gaan in het energieverhaal en je woning goed gaat isoleren, kan je ook overwegen om een warmtepomp te plaatsen. De EPC-waarde in het onderzoek daalde tot 23% na het plaatsen van een condensatieketel.

(Extra) isolatie van de buitenmuren
De meest effectieve oplossing is je woning volledig in te pakken in een laag isolatiepanelen. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, denk maar aan rijhuizen of woningen met een bijzondere gevel. Daarom zijn er vandaag firma’s die zich specialiseren in het na-isoleren van spouwmuren, waarbij de luchtspouw via kleine openingen in de gevel wordt opgevuld met isolatiekorrels. Voor deze ingreep noteerde EPC-invest een EPC-winst van 32%.

In België gaat de helft van het energieverbruik van een woning naar verwarming. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de maatregelen in deze top vijf allemaal met isolatie en verwarming te maken hebben. Dat hebben de Belgische verbouwers goed begrepen: sinds 1990 plaatste of verving ongeveer de helft van hen de dak- of zoldervloerisolatie, de ramen, deuren en beglazing en/of de verwarmingsketel. Ben je nog niet één van hen? Stroop dan alvast je mouwen op en tel uit je winst!

Nuttige links
Wat deze renovaties jou kunnen opleveren aan energiewinst, kan je berekenen op de website van het VEA. 
Verschillende overheden en instanties geven ook subsidies en/of fiscale voordelen die je investering kunnen verlichten. Op www.premiezoeker.be
vind je terug op welke subsidies je recht hebt voor jouw project. De website www.renovatie2020.be geeft uitgebreidere uitleg over vier van de vijf bovenstaande ingrepen.

Delen: