Welke zonwering voor grote raampartijen?

Onze woningen krijgen vaker een grote raampartij aangemeten, voornamelijk als achtergevel. De zon heeft hier dan ook vrij spel om binnen te treden en de woning fel op te warmen. Er is ruime keuze tussen binnen- en buitenzonwering. Maar welk type zonwering past nu best bij grote ramen?

Zo goed als alle zonwering voor kleine glaspartijen kan evengoed gebruikt worden om de zon te weren bij grote raampartijen. Buitenzonwering wordt in één stuk voorzien, binnenzonwering kan indien nodig in twee delen vlak naast of boven elkaar gehangen worden zonder dat een naad zichtbaar is.
Het voordeel van buitenzonwering is dat deze zonwering de warmte van de zon al weert voordat de stralen het glas bereiken. Het nadeel is wel dat buitenzonwering duurder is dan binnenzonwering, die eerder het decoratieve en de privacy benadrukt. Binnenzonwering zorgt  voor een controle van het binnenvallende zonlicht en beschermt de binnenruimte tegen de schadelijke zonnestralen. De warmtewerende eigenschappen bij binnenzonwering liggen wel een stuk lager, hoewel er ook  stoffen zijn die warmte reflecteren.

Lamellen en screens buiten
Buitenzonwering is de meest efficiënte manier van zonwering, net omdat de warmte niet de kans krijgt het glas op te warmen. Als zonwering voor (grote) ramen komen lamellen en screens voor. Lamellen tegen de gevel laten toe om de laagstaande zon in de winter te laten binnenvallen, maar de hogerstaande zomerzon niet te laten binnenschijnen. Het opzet van lamellen is om het zonlicht gefilterd binnen te laten. Screens bestaan uit een zonwerend doek dat voor de ramen wordt gerold bij zonneschijn. Een screen behoudt ook de privacy, zodat je ’s avonds het licht kunt aansteken zonder dat iemand kan binnenkijken. Screens zijn te verkrijgen als opbouw- of voorzetoplossing. Ook rolluiken zijn een uitstekende vorm van buitenzonwering, maar deze belemmeren het zicht naar buiten. Uiteraard is het mogelijk ook buitenzonwering geautomatiseerd te bedienen. Automatisering verhoogt het comfort en de energiebesparing.

Binnenzonwering als raamdecoratie
De meest klassieke vorm van binnenzonwering zijn gordijnen. Ze komen in alle stoffen voor. Voor grote raampartijen zijn polyester en screendoek zeker aan te bevelen. Gordijnen bestaan ook in allerlei types: klassieke gordijnen, paneelgordijnen, vouwgordijnen of rolgordijnen. Met paneelgordijnen is het mogelijk een raampartij van zes meter breed in één stuk te bedekken. Ook jaloezieën zijn perfect toepasbaar bij grote ramen. Ze bestaan in hout, kunststof of aluminium en zowel in horizontale als verticale versie. Als derde oplossing doen shutters – houten binnenluiken met verstelbare lamellen – ook dienst als binnenzonwering.
De bediening van binnenzonwering kan manueel of elektrisch. Met elektrische bediening vergroot je het gebruiksgemak en optimaliseer je de functionele en veiligheidsaspecten.

Zonwerende beglazing of folie
Alvorens over te gaan op zonwering, is zonwerende beglazing voor zuidgerichte gevels het overwegen waard. Deze vierseizoensbeglazing met aangebrachte coating houdt 58 procent van de invallende zonwarmte tegen. Is de beglazing al geplaatst en ervaar je toch te veel warmte binnen? Dan is het mogelijk zonwerende folie op de ramen te kleven. Het gaat ook om een coating, die net als de zonwerende beglazing geen invloed heeft op het invallende licht of het zicht op de omgeving. Het nadeel van deze toepassingen is dat het in de winter de nuttige zonstraling niet capteert om de verwarmingskost te doen dalen. Er komt ook minder daglicht binnen, waardoor je meer kunstverlichting moet aansteken.

Delen: