Verlichting in kantoren: het verborgen besparingspotentieel

Bij “energiebesparing in gebouwen” denken we meestal meteen aan verwarming en fossiele brandstoffen. De nieuwsberichten van de laatste maanden over het dreigende stroomtekort laten echter duidelijk zien dat ook elektriciteit niet onbeperkt beschikbaar is. In een recent rapport pleit de Bond Beter Leefmilieu (BBL) er dan ook voor om een deel van het toekomstige tekort op te vangen door minder stroom te verbruiken. En België heeft nog heel wat besparingspotentieel, zo blijkt.

Met cijfers van de studiebureaus Encon en 3E berekende de BBL dat een efficiëntere verlichting in de dienstensector – dat zijn kantoren en bedrijfsgebouwen, maar bijvoorbeeld ook scholen en overheidsgebouwen – een jaarlijkse elektriciteitsbesparing van enkele miljarden kWh zou opleveren. Dat zou de druk op het elektriciteitsnet verlichten, maar natuurlijk doen ook de betrokken bedrijven er hun voordeel mee: nog volgens de BBL kunnen die bedrijven bij een grondige relighting 50 tot 70% besparen op hun verlichtingsfactuur. De investering is dan ook na enkele jaren terugbetaald – en drastische noodmaatregelen worden overbodig.

De eerste stappen
Maar ook als je niet meteen een grote investering wil of kan doen, kan je toch al een begin maken met enkele eenvoudige energiebesparende tips. Wees je in de eerste plaats bewust van het verbruik en maak ook je medewerkers hierop attent: als lampen niet onnodig blijven branden (soms de hele nacht…), dan spaar je al heel wat uit. Vervang kapotte lampen ook door zuiniger exemplaren, zoals spaarlampen of leds, of TL5 voor de buislampen. Ledlampen gaan tot 25 000 branduren mee en verbruiken zeer weinig stroom. Ter vergelijking: voor eenzelfde lichtsterkte als een gloeilamp van 60 Watt – die overigens maar een 1000-tal uren brandt – verbruikt een spaarlamp (10 000 branduren) ongeveer 15 Watt en een ledlamp zo’n 10 Watt. De prijs van ledverlichting komt stilaan ook in de buurt van de andere technologieën, waardoor het een erg interessante optie wordt.

Relighting
Als je echt substantieel energie wil besparen, dan kan je een volledige relighting laten uitvoeren door een gespecialiseerd studiebureau. Dat maakt om te beginnen een gedetailleerde energiescan van je gebouw. Daarbij wordt onder meer in kaart gebracht hoeveel licht er nodig is naargelang de functie en de bezetting van de ruimtes en hoeveel natuurlijk licht er binnenvalt, en worden eventuele specifieke noden genoteerd – zo is in een ontwerpstudio voor kleding een juiste kleurweergave belangrijk of is voor precisiewerk plaatselijk een grote lichtsterkte nodig.

Op basis van die analyse maakt het studiebureau vervolgens een aangepast verlichtingsplan voor je gebouw op. Na uitvoering hiervan heb je overal in je gebouw voldoende licht – en van de juiste soort, zoals algemene verlichting, puntverlichting of sfeerlicht – met een minimaal energieverbruik. Dit wordt gerealiseerd door een optimale plaatsing en de meest geschikte lamptechnologie in combinatie met efficiënte armaturen. Deze laatste zorgen voor een betere weerkaatsing en verspreiding van het licht van de lamp, zodat ze met eenzelfde vermogen een grotere lichtsterkte leveren. Relighting zorgt dus niet alleen voor een besparing, maar ook voor meer comfort. Het energieverbruik wordt verder teruggebracht door te werken met sensoren. Daglichtsensoren kunnen het kunstlicht dimmen wanneer er overvloedig natuurlijk licht invalt. Voor weinig bezette ruimtes, zoals magazijnen of archieven, zijn bewegingssensoren dan weer interessant. Ze schakelen het licht aan als er iemand binnenkomt en een timer zorgt ervoor dat het licht na een bepaalde periode van inactiviteit weer dooft.

GreenLight
Ook op Europees niveau wordt gewerkt aan energiebesparing. Daarom startte de Europese Commissie in 2000 het GreenLight-programma op. Bedrijven die hierop inschrijven en zo “partners” worden, krijgen toegang tot heel wat informatie over relighting en krijgen ook gratis publiciteit via de publicaties en campagnes van GreenLight. Jaarlijks worden ook GreenLight Awards uitgereikt aan de partners die dat jaar de grootste besparing wisten te realiseren. Maar de grootste beloning voor je inspanningen is natuurlijk al het geld dat je niet langer uitgeeft aan de verlichting van je kantoren!

Delen: