Welke EPB-eisen voor bedrijfsgebouwen?

Niet alleen woningen, maar ook industrie- en kantoorgebouwen moeten voldoen aan de EPB-wetgeving. De EPB-eisen zijn afhankelijk van de bestemming van het gebouw. Als bouwheer van een nieuw bedrijfsgebouw bent u maar beter op de hoogte van alles wat met energieprestatie en binnenklimaat te maken heeft.

De EPB-aangifte is de rapportering van de uitgevoerde werken en de behaalde prestaties op vlak van de energieprestatie en het binnenklimaat. De EPB-eisen richten zich enerzijds naar de thermische isolatie en de energieprestatie en anderzijds naar het binnenklimaat. Op het vlak van thermische isolatie moeten een maximaal K-peil en maximale warmtedoorgangscoëfficiënten (U-waarden) of minimale  warmteweerstanden (R-waarden) worden gerespecteerd. Op het vlak van energieprestatie wordt een maximaal energieprestatiepeil opgelegd. De eisen voor het binnenklimaat omvatten de minimumeisen voor de ventilatie.

EPB-plichtig
Voor meldingen en stedenbouwkundige aanvragen vanaf 1 januari 2014 bepaalt de energieprestatieregelgeving dat woongebouwen, kantoren, scholen en openbare gebouwen zoals ziekenhuizen of zwembaden altijd beschouwd worden als geklimatiseerd. Ze zijn dus altijd EPB-plichtig. Een gebouw dat meerdere bestemmingen heeft, krijgt per bestemming EPB-eisen opgelegd.
Als bij een melding of bij een aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning vanaf 1 januari 2014 de bestemming van het gebouw nog niet gekend is, wordt het gebouw als geklimatiseerd beschouwd. Op die manier is er een grotere garantie dat de verkoper, bijvoorbeeld bij casco-verkopen van industriegebouwen, al voldoende EPB-maatregelen neemt.

E-peil of K-peil?
Welke concrete EPB-eisen er gelden voor een specifiek gebouw, is afhankelijk van de bestemming van het gebouw (industrieel of kantoorruimte), van de aard van de werken  (nieuwbouw of renovatie)  en van de datum waarop de bouwvergunning is aangevraagd. De normen worden namelijk regelmatig verstrengd. Het E-peil voor bedrijfsgebouwen wordt de komende jaren vanuit het huidige E-peil 60 aangescherpt tot  E30 in 2021, het zogenaamde BEN-niveau. Voor industriegebouwen en gebouwen met een andere specifieke bestemming zoals zwembaden of ziekenhuizen geldt voorlopig geen E-peil. Het huidige K-peil 40 geldt wel voor elk type gebouw, met daaraan gekoppeld de maximale U-waarden of minimale R-waarden.  Het K-peil is overigens een dubbeltje op zijn kant. Bij industriegebouwen waar vaak met prefab gewerkt wordt,  loeren bouwknopen (de nieuwe benaming voor de vroegere ‘koudebruggen’) al snel om de hoek. In de ontwerpfase kan de EPB-verslaggever bepalen of een bouwknoop aanvaard wordt voor de energieprestatieregelgeving. Het beperken van niet-aanvaarde bouwknopen is geen eis. Bouwknopen hebben echter een negatieve invloed op het K-peil.

Hoe verloopt de EPB-procedure?
Tijdens de ontwerpfase analyseert de bouwheer samen met de architect het energieprestatieniveau van het gebouw en de maatregelen die nodig zijn om te voldoen aan de EPB-eisen. Een verklaring wordt toegevoegd aan de stedenbouwkundige vergunning(en).  Voor de start van de werken dient de EPB-verslaggever, in naam van de bouwheer, een startverklaring in bij de energieprestatiedatabank, met daarin de verklaring van de conformiteit met de EPB-eisen. Deze verslaggever stelt uiteindelijk ook de EPB-aangifte op. Dit verslag levert het bewijs dat het gebouw voldoet aan de eisen.

Subsidies
Om bedrijfsgebouwen duurzaam te maken, blijven voorlopig nog subsidies, steunmaatregelen en fiscale voordelen gelden. Voor investeringen in het jaar 2014 (aanslagjaar 2015) kan 13,5% van het investeringsbedrag in mindering worden gebracht van de belastbare winst. De distributienetbeheerders Eandis, Infrax en ORES kennen steun toe voor investeringen in isolatie, hoogrendementsbeglazing, zonneboiler, verlichtingsrenovatie en warmtepomp. In Vlaanderen betaalt de Vreg de certificaten voor groenestroom- en warmtekrachtcertificaten uit. Elk gewest biedt nog eens eigen premies om investeringen in duurzame technologie te ondersteunen.

Boete
De aangifteplichtige kan een administratieve boete oplopen als de startverklaring of EPB-aangifte niet (tijdig) wordt ingediend of als er niet voldaan is aan één of meer EPB-eisen. Hoe groter de overtreding, hoe hoger de boete.

Delen: