Energie besparen? 10 tips!

Vandaag wuiven we officieel de zomer uit. De herfst is in het land, en dat betekent dat de temperaturen dalen, het vroeger donker wordt, maar ook dat we het binnen weer lekker gezellig maken.

Maar hoe houd je je energierekening beter onder controle? Wij selecteerden 10 slimme tips waarmee je makkelijk en zonder al te grote investeringen energie kan besparen!

1. Nog gloeilampen in huis? Vervang ze door ledlampen!

Verlichting is bij vele gezinnen nog steeds een grote energievreter. Vervang alle gloeilampen door energiezuinige ledlampen en bespaar zo tot meer dan 100 euro per jaar.

Worden jouw lampen in huis zo warm dat je je vingers eraan kan verbranden? Vervang deze dan door ledverlichting. De warmte die deze niet-energiezuinige exemplaren afgeven, is meteen ook de reden van het hoge energieverbruik.

Wist je dat er ook dimbare ledlampen bestaan met de retro look van een gloeilamp? Ledverlichting is al lang niet meer saai of kil. Let bij aankoop van ledverlichting op de kleurindicatie in Kelvin. 2700 K, of ‘warm wit’, is het meest gangbaar voor verlichting in huis.

Laat verlichting bovendien niet onnodig branden, ook al heb je energiezuinige lampen!

2. Was kledij zoveel mogelijk op lage temperaturen.

Een wasbeurt op 30 graden is de helft goedkoper dan wassen op 60 graden en een kwart goedkoper dan een wasbeurt op 40 graden. De meeste energie gaat immers naar het verwarmen van het water. Wasmachines hebben bovendien, net als vele andere elektronische toestellen, een eco-stand.

3. Hang je was te drogen op een waslijn of droogrek.

Hang je was wat vaker te drogen op een waslijn of droogrek. Het vergt iets meer van jouw eigen energie, maar het werpt zijn vruchten af op jouw energiefactuur. Alle beetjes helpen! Wil je de droogkast niet volledig afschrijven: gebruik ze dan bijvoorbeeld enkel nog voor bepaalde stukken, zoals handdoeken.

Maak je toch gebruik van de droogkast, droog dan meerdere ladingen na elkaar zodat het toestel tussen de beurten in niet volledig afkoelt. Het kost immers energie om op te warmen. Verwijder ook voor iedere droogbeurt het stof uit de filter voor een optimale en efficiënte werking.

4. Gebruik de energiebesparingsmodus en schakel apparaten na gebruik helemaal uit.

Stel indien mogelijk, bijvoorbeeld bij gebruik van PC of smarthone, de energiebesparingsmodus in.

Wist je dat vele apparaten een stand-by stand hebben waardoor ze ongemerkt stroom blijven verbruiken, ook wanneer je ze uitschakelt? Denk maar aan je televisietoestel. Maak je voor langere tijd geen gebruik van het toestel, schakel deze dan volledig uit door de stekker uit het stopcontact te trekken.

Ook je telefoonoplader blijft stroom gebruiken wanneer je deze in het stopcontact laat zitten. Zeker oudere opladers, die warm aanvoelen, verbruiken veel stroom. 

5. Ontdooi regelmatige je vriezer.

Wist je dat een ijslaag van meer dan twee millimeter op het vrieselement zorgt voor tien procent meer energieverbruik? Ontdooi dus regelmatig je vriezer! Stel de temperatuur van je vriezer ook niet te laag in. Een temperatuur van -18 graden Celsius volstaat.

Ontdooi je etenswaren uit de vriezer? Plaats deze dan in de koelkast! Zo moet je koelkast minder hard werken om alles koel te houden.

Restjes over die te lekker zijn om weg te gooien? Laat overgebleven etenswaren altijd eerst afkoelen voor je ze in de koelkast of vriezer plaatst. Zo moeten de toestellen minder hard werken om de lucht koud te houden. Ook een volle koelkast en vriezer moeten minder hard werken om alles koel te houden. Er kan immers minder warme lucht naar binnen stromen wanneer je ze open maakt.

6. Nog geen thermoskan? Schaf er snel eentje aan!

Ben je een koffieliefhebber en maak je vaak gebruik van een koffiezetapparaat met warmhoudplaat? Zoek een leuke thermoskan en schenk je koffie hierin meteen over.

Hou je meer van thee? Schenk ook het water van de waterkoker meteen in een thermoskan zodat je de waterkoker niet steeds opnieuw moet aanzetten voor een nieuw kopje thee.  

7. Zet de thermostaat een graad lager.

Wist je dat je zeven procent energieverbruik bespaart met elke graad waarmee je de kamertemperatuur laat dalen? Zet de thermostaat dus een graad (of meerdere graadjes) lager en haal die dikke trui boven!

8. Maak je douchebeurten korter en schaf een waterbesparende douchekop aan.

De laatste jaren zijn we steeds langer gaan douchen. Nieuwe snufjes zoals regendouches, massagestralen en doucheradio’s zorgen voor nóg meer ontspanning. Voor het opwarmen van water is echter veel energie nodig. Maak je douchebeurten dus korter en/of schaf een waterbesparende douchekop aan!

9. Maak gebruik van tochtstrips.

Spleten en kieren bij ramen en deuren en bij de aansluiting met het dak zorgen voor warmteverlies. Tocht voelt zeer oncomfortabel aan, waardoor je geneigd bent om de verwarming een graadje hoger te zetten. Met tochtstrips en een brievenbusborstel voorkom je dat koude lucht naar binnen waait.

10. Vervang elektrische apparaten tijdig.

Vaak worden elektrische apparaten pas vervangen als ze hun werk niet meer doen. Het is echter klimaatvriendelijker en vaak ook goedkoper om deze toestellen al eerder te vervangen. Wist je dat recente modellen tot de helft minder energie verbruiken dan deze van een aantal jaar geleden? Zonder dat je je ervan bewust bent kunnen bepaalde apparaten in huis dus echte energievreters zijn. Denk aan je koelkast, wasmachine, diepvriezer, droogkast of televisie.

Delen: