Bijna EnergieNeutraal bouwen = BEN bouwen

BEN-bouwen… je hebt de term ongetwijfeld al eens horen vallen. Maar wat wordt er juist mee bedoeld?  Zie je door het bos de bomen niet meer in de wirwar aan begrippen en energievoorschriften?

We maken jou met plezier wegwijs!

Bij Verelst Woningbouw bouwen we immers al meerdere jaren BEN, en meer dan BEN-woningen voor onze klanten. 

Sinds 2021 verplicht

Sinds 2021 is BEN (Bijna EnergieNeutraal) bouwen in Vlaanderen, en zelfs gans Europa verplicht. Het bijzondere aan deze nieuwe woningen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Bovendien wordt de energie die nodig is opgewekt uit groene energiebronnen.

Door het beperken van het energieverbruik en de emissie, wil men in Europa de klimaatverandering tegengaan. Investeren in goede isolatie, ventilatie en groene energie wordt dan ook toegejuicht. BEN-bouwen is goed voor het milieu!

EPB-eisen

EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. De EPB-eisen bepalen aan welke minimale energievoorschriften je nieuwe woning moet voldoen.
Concreet vertaalt zich dat in enerzijds algemene energieprestatie-eisen (E-peil) en anderzijds in binnenklimaateisen zoals voldoende ventilatie om oververhitting te vermijden.

 

E-peil 30

Het E-peil is een maatstaf voor de energieprestatie van jouw woning. Hoe lager deze score, hoe energiezuiniger jouw woning is.

Een BEN-woning heeft een E-peil van minstens 30. Het E-peil mag uiteraard steeds lager zijn, waardoor je energiefactuur nog lager zal zijn. Bij een woning met E-peil 20 krijg je de eerste 5 jaar een vrijstelling van 50% op je onroerende voorheffing.
Dit geldt voor alle bouwaanvragen die ingediend worden tussen 1 januari 2022 en 31 december 2022.

Bij het berekenen van het E-peil wordt rekening gehouden met de oriëntatie van de woning, de compactheid, de luchtdichtheid, de gebruikte technieken voor verwarming en ventilatie.

S-peil 28

Het S-peil weerspiegelt de energie-efficiëntie van de bouwschil van jouw woning. Bij het berekenen van het S-peil wordt rekening gehouden met de vloer, de buitenmuren, de ramen, de deuren en het dak.

Er dient zo weinig mogelijk warmte verloren te gaan, waardoor een goede isolatie, zonder onderbreking, belangrijk is. Het maximaal toegelaten S-peil is nu 28.

ISOLATIE

De maatregelen hebben dus ook impact op de isolatiewaarde, die wordt uitgedrukt in U-waarde.
Hoe lager de U-waarde, hoe beter de woning geïsoleerd is.

Per constructiedeel wordt er een maximale U-waarde bepaald. Deze wordt uitgedrukt in W/m²K.
Dit is de hoeveelheid warmte (Watt) die door een vierkante meter (m²) verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin (K)
tussen de binnen- en de buitenkant van de onderstaande constructiedelen:

- Umax BEN voor dak, plafond, vloer en buitenmuren in W/m²K = 0.24
- Umax BEN voor ramen in W/m²K = 1.5
- Umax BEN voor beglazing in W/m²K = 1.1
- Umax BEN voor deuren en poorten in W/m²K = 2.0

VENTILATIE

Gezien onze woningen nu veel beter worden geïsoleerd, dient er ook de nodige aandacht aan een degelijk ventilatiesysteem besteed te worden. 
Een ventilatiesysteem zorgt immers voor een gezond binnenklimaat.

Bij Verelst werken wij steeds met een ventilatiesysteem type D. Dat wil zeggen dat er een mechanische toe- en afvoer is van lucht.

Wij doen dan ook beroep op een ventilatieverslaggever die een ventilatieontwerp en een prestatieverslag opstelt.
 

Oververhittingsindicator

Alle bovenstaande maatregelen resulteren mogelijk in oververhitting van de woning, wat wil zeggen dat de warmte binnen blijft hangen.
Ook hier wordt er in 2022 een oververhittingsindicator gehanteerd, die niet boven de 6.500 Kh mag liggen.
Kh staat voor Kelvin-uur en slaat op de maximale tijd dat de binnentemperatuur van de woning een bepaalde temperatuur niet mag overschrijden.
Bij de berekening wordt onder meer rekening gehouden met de oriëntatie van de ramen, de juiste zonwering …

Hernieuwbare energie

We zeiden het al: Een BEN-woning heeft een lage energiebehoefte. De energie die toch nodig is wordt veelal uit hernieuwbare energiebronnen gehaald.

Een hernieuwbaar energiesysteem gebruikt natuurlijke en onuitputtelijke energiebronnen zoals bijvoorbeeld wind en zon: een zonneboiler, PV-panelen, een warmtepomp of biomassaketel.

Duidelijk

BEN je nog mee? Heeft dit artikel je wat op weg kunnen helpen?

Graag geven onze bouwadviseurs meer informatie tijdens een kennismakingsgesprek, dat zowel in onze showroom als digitaal kan doorgaan.

Contacteer ons alvast via ons contactformulier of bel 015 30 03 60.

Delen: