Vanaf 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen aan de Bijna EnergieNeutrale (BEN) norm voldoen. In concreto betekent dit dat hun E-peil maximaal 30 mag bedragen, terwijl de norm vandaag E40 is. Plannen om te bouwen? Dan belet niks jou om nu al voor een BEN-woning te kiezen. Want je krijgt heel wat voordelen in ruil!

 

BEN woning Verelst Woningbouw

Wat is een BEN-woning?

Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Wat toch aan energie nodig is, wordt uit groene bronnen gehaald. Dus je belast het milieu niet!

Een BEN-woning heeft een E-peil van 30 of lager. Deze energetische score wordt bepaald aan de hand van gebruikte isolatie, gebruikte technieken, oriëntatie van de woning,…

Daarnaast heeft een EnergieNeutraal huis een K-peil van 40, een netto energiebehoefte voor verwarming die maximaal 70 kWh/m2 bedraagt en voldoet ze aan de wettelijke eisen rond risico op oververhitting.

 

Welke voordelen biedt een Bijna EnergieNeutrale woning?

Kiezen voor Bijna Energieneutraal bouwen biedt jou volgende voordelen:

  • Tot 50% minder energieverbruik
  • Extra investeringen in energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie betalen zichzelf terug door lage energiefactuur
  • Korting van 50% op de onroerende voorheffing gedurende vijf jaar. Dit betekent een extra voordeel van gemiddeld 500 euro per jaar. Voor E20 woningen geldt zelfs een korting van 100%.
  • Voordelig BEN-krediet bij sommige banken
  • Enorme meerwaarde op je woning want ze voldoet nu al aan de toekomstnorm
  • Een beter warmtecomfort in je woning
  • Je bent minder afhankelijk aan fossiele brandstoffen

 

Hoeveel kost BEN bouwen?

Het is een mythe dat BEN bouwen een pak duurder is. De kosten voor een BEN woning hoeven zeker niet hoger te liggen dan bij een gewone woning want de energie die je bespaart leidt tot een lagere energiefactuur. Bovendien heb je minder last van de stijgende energieprijzen.

Wel is het belangrijk om van meet af aan duidelijk voor een BEN-traject te kiezen. En dus ook een architect en aannemers onder de arm te nemen die in de materie thuis zijn.

 

Bouw BEN met Verelst Woningbouw

BEN-woning specialist

Een BEN-woning moet met verstand van zaken worden ontworpen en gebouwd. Er komt immers wel wat extra studiewerk en administratie aan te pas. Bovendien staat of valt alles met de juiste keuze en installatie van de energiebesparende oplossingen.

Verelst Woningbouw & Renovatie heeft alle kennis in huis om van BEN een succes te maken en bezorgt jou nu al een E20 woning.

Maar ook bij niet-BEN woningen streeft Verelst Woningbouw & Renovatie altijd naar een optimaal E-peil. Voor elk project maakt een EPB-verslaggever een specifieke berekening, die vervolgens nog eens nauwkeurig door onze EPB-specialist wordt bekeken. Hebben we suggesties om op een kostenfficiënte manier tot een nog beter resultaat te komen? Dan zullen we niet nalaten om dit met jou te bespreken aan de hand van een gedetailleerde berekening. Energiezuinig en duurzaam bouwen is dan ook ons stokpaardje!